10 tips til en god datingprofil

10 tips til en god datingprofil

Hvis du vil lykkes med nettdating vil en attraktiv profil ofte være helt avgjørende. Men å presentere og markedsføre seg selv på en datingside er ikke en medfødt egenskap. Enten du har en tom profil eller ønsker å forbedre den du har, håper vi denne guiden kan hjelpe deg til å skrive en attraktiv profiltekst som bidrar til at du finner en date, kjæreste eller livspartner.

1. Vær ærlig og autentisk

Ærlighet varer som kjent lengst. Poenget med nettdating er jo å finne noen du er kompatibel med, og ikke kaste bort hverandres tid på falske premisser. Dette gjelder enten du er ute etter et seriøst forhold, date eller uforpliktende flørt. Skal du finne noen som vil det samme som deg, bør du ikke falle for fristelsen til å snike inn noen hvite løgner. De blir fort gjennomskuet. Ved å pynte på sannheten gjør du bare deg selv en bjørnetjeneste. Vær derfor ærlig om hvem du og hva du ser etter. Skriv gjerne personlig, men uten å avsløre altfor mye. Men det du velger å skrive bør være sant og autentisk. Med andre ord, vis deg fra din beste side uten å gå på bekostning av ærligheten. Er du ærlig unngår du dessuten de som sannsynligvis ikke er din type uansett. Målet er å gi en potensiell partner muligheten til å falle for deg akkurat slik du er.

2. Gjør et godt førsteinntrykk

Du får aldri en ny sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk. Klarer du å fange noens interesse allerede i innledningen, vil de sannsynligvis også lese videre. Noe som i sin tur øker mulighetene dine for respons betraktelig. Her gjelder det å være litt unik og skrive noe som gjør at du skiller deg ut fra mengden. Et godt tips er å se på andres profiler først. Du vil oppdage at veldig mange åpner med tilnærmet identiske formuleringer. Finn din egen stil og skriv en kort intro på én eller maks to setninger, som effektivt fanger leserens oppmerksomhet og samtidig gir et inntrykk av hvem du er. Det skader ikke å flette inn litt humor eller glimt-i-øyet-faktor, f.eks "Jeg er en type person som har lyst til å gjøre mye, fanget i en kropp som vil sove mye". Eller "Livsglad naturelsker og ludospiller med svart belte i hallingdans". En mer seriøs formulering kan selvfølgelig fenge like mye, bare finn en stil som passer deg.

3. Skriv detaljert men selektivt

Vær spesifikk, konkret og uttrykksfull, uten for mange distraksjoner og utsvevelser. Ikke skriv en roman. Dynamikken i nettdating har endret seg og det er vanskelig å holde på noens oppmerksomhet med en lang og utvannet profiltekst. Derfor bør du være selektiv med hva du inkluderer i profilen. Ikke avslør alt om deg selv på én gang, men nok til å fange interessen og vekke nysgjerrigheten til videre kommunikasjon. Gi folk grunner til å ville bli bedre kjent med deg.

4. Fremhev dine indre kvaliteter

Selv om det kanskje av og til kan virke slik, er det ikke bare utseendet som teller. I hvert fall ikke for de som ønsker en kjæreste å dele livet med, bo sammen med, eller gifte seg med. Et godt profilbilde kan få noen til å klikke seg inn på profilen din, men det gjør ikke hele jobben. En god match defineres snarere av ting som personlighet, verdigrunnlag, interesser, livsstil, samt mål og drømmer for fremtiden. Prøv derfor å flette inn informasjon og formuleringer som i det minste antyder noe om deg på disse områdene.

5. Hold en lett og optimistisk tone

Skriv profilteksten når du er på godt humør! Hvis du føler deg sliten eller tung til sinns, vent med skrivingen til du føler deg lettere og mer energisk. Dette vil gjenspeile seg i hva du skriver og tonen du skriver det i. Klarer du å holde en lett tone, vil du utstråle en optimisme som smitter over på de som leser profilen din. Skriv gjerne med en muntlig og ledig språkføring som gjør profilteksten mer fordøyelig og fornøyelig å lese.

6. Unngå klisjéer og banaliteter

Mange har nærmest en slags fobi mot å skrive profilteksten, noe som er forståelig nok. Det hvite tekstfeltet kan virke skremmende og det kan være lett å falle for fristelsen å bare skrive et eller annet for å få det overstått. Da er det fort gjort å ty til klisjéer eller temmelig intetsigende banaliteter som “Jeg vet ikke hva jeg skal skrive her” eller “Ta kontakt hvis du er interessert” eller “Søker etter den rette”. Ikke gjør det! Ta deg god, les gjennom de andre tipsene på denne siden, og legg litt arbeid i å presentere deg på en måte som skiller deg ut på en måte som vekker interesse.

7. Spesifiser hva du søker etter

Vær konkret om hva du ser etter i en person og hva slags forhold du ønsker. Vet du at du ikke vil ha (fler) barn? Ikke lat som om du vil, eller er usikker. Er du egentlig ute etter en uforpliktende flørt? Ikke legg skjul på det. Beskriv hvilke egenskaper du setter pris på hos en partner og kanskje noe om hvilken type personlighet du tror du matcher best med. Og gjør det med positivt fortegn! Unngå beskrivelser av negative egenskaper du anser som diskvalifiserende. Negativitet oppfattes negativt uansett, og du risikerer å støte fra deg også de som ellers kunne vært en god match for deg. Hvis du i stedet fokuserer på de positive egenskapene til personen du søker, øker du sjansen for kontakt med noen som matcher dine kriterier, samtidig som du sender et tydelig signal til de som ikke gjør det.

8. Gjør det lett å ta kontakt med deg

Du har sikkert selv erfart at det kan være vanskelig å finne på noe å si hvis det er lite eller ingen informasjon i profilen til personen du vurderer å skrive til. En god start er å ha en velskrevet profiltekst hvor du forteller om deg selv, dine interesser, intensjoner og ønsker for fremtiden. En fyldig profil med substans gjør terskelen mye lavere for andre å ta kontakt med deg. Da er det noe konkret å ta tak i eller referere til i den første meldingen. Kanskje har dere en hobby eller interesse til felles, samme musikksmak, eller andre ting som kan kommenteres eller spilles videre på. Som en ekstra motivasjon, hva med å ha med å snike inn et spørsmål eller en utfordring i profilen din? Hvis du for eksempel har skrevet om din interesse for matlaging i profilen, kan du legge til "Hva er din favorittmat?" Eller om det fremgår av profilen din at du liker friluftsliv kan du spørre "Har du tips til flotte turområder?" På den måten bryter du isen og gjør det enda et hakk lettere å ta kontakt med deg.

9. Husk stavekontroll og språkvask

Er det så nøye da? Vel, ifølge undersøkelser sier 75% at sannsynligheten er mindre for at de vil svare noen med en datingprofil som inneholder skrivefeil. For å kvalitetssikre din egen profil, les nøye gjennom den og ta en grundig stavekontroll. Sjekk også tegnsetting og vurder om det er noe som burde omformuleres, kuttes ut eller legges til. For å gjøre profilen mer lettlest kan det være lurt å dele den opp i avsnitt med litt luft i mellom. For hjelp, sjekk Språkrådet sine hjemmesider.

10. Be en venn om hjelp med profilen

Det er ikke alltid så lett å skrive om seg selv, og kanskje enda vanskeligere å markedsføre seg selv som en potensiell partner for de som leser profilen din. Spør gjerne en venn som kjenner deg godt om hjelp til beskrivelsen av deg selv, eller i hvert fall til å lese gjennom det du allerede har skrevet, som en liten realitetssjekk. En venns perspektiv kan dessuten helt sikkert bidra til å gi deg idéer til profilteksten din som du kanskje ikke hadde tenkt på, og dermed få frem et mer helhetlig bilde av deg som person.