Hvilken personlighetstype er du?

Hvilken personlighetstype er du?

Matching og personlighet
Er du blant de som kun fyller ut de påkrevde feltene i din dating-profil og håper på det beste? Selv om de fleste nok vil hevde å kjenne seg selv, er det ikke alltid så lett å beskrive sin egen personlighet for andre - spesielt ikke for et ukjent publikum som på en datingside. Men realiteten når det gjelder nettdating er at dine sjanser for å vekke noens interesse, øker med flere hundre prosent hvis du har en utfyllende og velskrevet profiltekst hvor du også tør å være litt personlig. Ikke at det er nødvendig å utlevere seg fullt og helt, men kanskje en personlighetstest kan gi deg noen verktøy eller idéer til å skrive en feiende flott presentasjon? Finn også ut hvilken personlighetstype du passer sammen med!

Myers-Briggs Type Indikator
Du har kanskje lagt merke til at det i profilene finnes et felt kalt "Personlighet" hvor man fra nedtrekkslisten kan velge mellom forkortelser som INFP, ESFJ, ESTP osv - til sammen seksten forskjellige betegnelser. Men hva er egentlig dette? Hvis du ikke er kjent med dette fra tidligere, vil vi gi deg en nærmere forklaring lenger ned på siden.

De nevnte betegnelsene har sitt opphav i noe som kalles Myers-Briggs Type Indikator (MBTI). Dette er en av verdens mest populære personlighetstester som deler inn befolkningen i 16 ulike personlighetstyper. Testen ble utviklet av Isabel Briggs Myers og Katharine Cook Briggs, og bygger på teoriene til Carl Gustav Jung - den verdenskjente sveitsiske psykiateren som grunnla den analytiske psykologien.

Hvis du vil ta MBTI-testen før du leser videre kan du trykke her.


Forklaring til forkortelsene

Myers-Briggs-teorien tar utgangspunkt i åtte bokstaver: I, E, N, S, T, F, J og P.

Bokstavene står for følgende:

 • I - introversjon (Introversion) - oppmerksomhet innad
 • E - ekstroversjon (Extroversion) - oppmerksomhet utad
 • N - intuisjon (Intuition) - styres av underbevisstheten
 • S - sansing (Sensing) - styres av det konkrete og sanselige
 • T - tenking (Thinking) - gjør valg ut fra objektivitet/prinsipp
 • F - føling (Feeling) - gjør valg ut fra subjektivitet/situasjon
 • J - vurdering (Judging) - indikerer en metodisk person
 • P - persepsjon (Perceiving) - indikerer en spontan person


De 16 ulike personlighetstypene

1. INFP
En person med personlighetstypen INFP er en introvert (innadvendt) person som trenger mye egentid for å lade batteriene. De er empatiske, lojale og omtenksomme. Personlig utvikling, kreativitet og å ikke dømme andre er viktig. INFP-personer er gjerne følsomme, men også nysgjerrige, spontane og fleksible av seg.

2. ESFJ
En ESFJ-person er typisk ekstrovert (utadvendt), men tar beslutninger basert på følelser og verdier. De planlegger gjerne og er velorganiserte, bryr seg om andres velvære og følelser. Denne personlighetstypen utmerkes videre av at den er lojal, liker å jobbe med andre samt prioriterer sin familie og sine venner.

3. ESFP
ESFP-personer er lekne og energiske av seg. De underholder gjerne folk rundt seg og liker å være i sentrum, er spontane og liker å dele tiden sin med andre mennesker. En ESFP-person nyter gjerne veldig ting som feks mat eller natur. Det er ofte lett å prat med en ESFP da de er entusiastiske personer med humor som liker å ha det gøy.

4. ISFJ
ISFJ-personer liker å ta vare på andre og er svært lojale mot sine nære og kjære. Ofte er de jordnære og stille av seg, men samtidig nøye, metodiske og engasjerte i sitt arbeid. En ISFJ strever etter et harmonisk miljø både i hjemmet og på arbeidsplassen.

5. ISFP
ISFP-personer lever i nuet, er spontane, vennlige og følsomme av seg. De kan virke veldig stille og noe vanskelige å bli kjent med da de har behov for egentid og liker å ha rom for seg selv. Som venner er de lojale og snille. En ISFP er ofte kunstnerisk av seg.

6. ESTJ
ESTJ-personer kjennetegnes av at de liker rollen som ansvarlig for andre og sørge for at ting blir gjort på rett måte. De er tradisjonelle, hardtarbeidende og metodiske. En ESTJ er gjerne velorganisert, praktiske og fokuserte - og dermed også effektive i sitt arbeid.

7. ESTP
ESTP-personer er energiske, aktive og ofte festens midtpunkt. De har ofte humor, er sosiale og ikke spesielt emosjonelle av seg. En ESTP-person lever i nuet, tar raske beslutninger og er spontane. Mennesker med denne personlighetstypen lærer best ved å få gjøre ting selv.

8. ISTJ
ISTJ-personer har tendens til å vøre stille og seriøse av seg, og legger ofte merke til detaljer. De er også pålitelige, ansvarsfulle og velorganiserte personer. En ISTJ liker orden og struktur både på jobbe og i privatlivet.

9. ISTP
ISTP-personer er utpreget tolerante, analytiske og fleksible. Personlighetstypen er gjerne selvstendig, relativet stille og observante av seg. De har lett for å finne praktiske løsninger på problemer. En ISTP har også øye for detaljer. Selv om de er reserverte, trekker de seg ikke unna sin omverden.

10. INTJ
INTJ-personer er strategiske, analytiske og logiske problemløsere. De setter pris på nytenkning, ser ofte muligheter for forbedringer og er intellektuelle. Ettersom de er logiske av natur kan de være ukomfortable med uforutsette ting, feks andre menneskers følelser. En INTJ er selvstendig og selektiv når det kommer til forhold, og foretrekker mennesker som gir dem intellektuell stimuli.

11. INFJ
INFJ-personer er den mest sjeldne personlighetstypen. De er kreative, dedikerte, hjelpsomme mot andre og har en sterk integritet. De kan raskt sette seg inn i andres følesler og er bevisste på sin egen evne til å lese andre mennesker. En INFJ er følsom og reservert og er selektiv når det gjelder hvem han/hun deler sine innerste tanker og følelser med.

12. ENTJ
ENTJ-personer er strategiske ledere, effektive og logiske. De er ofte velartikulerte, kvikke og analytiske. Personer med denne personlighetstypen liker dessuten orden og struktur og å ta føringen for å nå sine mål.

13. ENTP
ENTP-personer er intellektuelle og nysgjerrige. De er ofte fordomsfrie og analytiske og lar seg kjede av rutiner. En ENTP er dessuten dyktig til å lese andre mennesker og har en stor lidenskap for nye ideer.

14. ENFJ
ENFJ-personer er empatiske, lojale, ansvarsfulle og optimistiske. De ser ofte potensial i andre, er ambisiøse og vil hjelpe andre med å nå sitt fulle potensial og gjøre verden til et bedre sted. En ENFJ er sosial, organisert og energisk - og har følgelig ofte mye på gang.

15. INTP
INTP-personer er analytiske og kan også være skeptiske og kritiske. De er ofte fordypet i sine egne tanker og fokuserer gjerne på det teoretiske og logiske. En INTP har tendens til å være stille, men tilpasser seg ved behov.

16. ENFP
ENFP-personer er entusiastiske, lidenskaplige og energiske av seg. Dessuten liker de å hjelpe andre til å være like kreative og nå sitt fulle potensial. En INFP gleder seg over nye ideer, mennesker og kunstneriske aktiviteter. De er flinke til å kommunisere med kvikkhet og humor.

Hvilken personlighetstype stemmer best på deg?

Du kjenner deg sikkert igjen i en eller flere av beskrivelsene over, men vil selve testen gi deg samme resultat? MBTI-testen gir ingen absolutt sannhet, men de fleste opplever likevel at den i hvert fall kan gi en god indikasjon - og kanskje litt bedre selvinnsikt? Hvor mange personlighetstyper man kjenner seg igjen i varierer. Noen kan identifisere seg med egenskaper fra flere forskjellige personlighetstyper, mens andre kjenner seg veldig tydelig igjen i én av dem.

Lyst til å ta personlighetstesten selv?

 • Testen tar under 12 minutter å gjennomføre
 • Svar ærlig selv om du ikke liker svaret
 • Prøv å unngå å gi "nøytrale" svar

Ta MBTI-testen på 16personalities.com